15 November, 2012

Princiipile de baza in acordarea primului ajutor

  Este firesc sa fiti stresati daca sunteti pusi brusc fata in fata cu necesitatea de a oferi primul ajutor intr-o situatie de urgenta. Incercati sa va stapaniti emotiile inainte de a actiona. Incercati sa va detasati cateva secunde si sa reveniti calm. Nu luati decizii pripite si, sub nicio forma, nu va puneti prorpia viata in pericol.
  Acordati victimei sprijin emotional. Abordati-o intr-un mod prietenos si lipsit de prejudecati. Explicati-i cu grija ce s-a intamplat si ce urmeaza sa se intample. Solicitati-i sa coopereze. Ascultati victima si fiti intelegatori. Oferiti-i ajutor practic. Nu dati mancare sau bautura unei victime bolnave sau ranite, decat daca acest lucru v-a fost recomandat de personalul medical.
  Camd aveti de-a face cu rani deschise, este important sa reduceti la minimum riscul de infectie intre voi si victima. Asigurati-va ca nu intrati in contatct direct cu sangele victimei sau alte lichide ale corpului. Daca aveti posibilitatea, spalati-va pe maini cu apa si sapun lichid inainte si dupa oferirea primul ajutor. Este de preferat sa utilizati manusi de unica folosinta. In caz contrar protejati-va mainile cu o punga de plastic. Aveti grija cand manevrati obiecte ascutite si inlaturati-le cu grija.
  Persoanele care ofera primul ajutor prin respiratie gura la gura se expun unui risc foarte redus de infectie. Sunt rare cazurile in care cei care au incercat sa resusciteze un pacient s-au imbolnavit.
  Nu este intotdeauna simplu sa treceti peste un eveniment traumatizant emotional. Cei care ofera primul ajutor se confrunta adesea cu dificultati in depasirea emotiilor dupa eveniment. Vorbiti cu prietenii, cu familia si cu cei care au mai acordat primul ajutor. Daca va mai framanta ceva, puteti apela si la un psiholog :)

  Mai tarziu primiti si portia de Cursuri :)

0 comentarii:

Post a Comment

Pages

Powered by Blogger.