Alimentaţia joacă un rol important atunci când vine despre propriile
arme ale corpului de a se apăra de bolile grave, precum cancerul.
Numeroase cercetări au scos la iveală legăturile de netăgăduit dintre
substanţe care se regăsesc în alimente de culori variate şi riscul redus
de a face cancer.
Află exact cu ce te ajută fructele şi legumele în culori cât mai intense şi variate:
Fructele şi legumele de culoare roşie
Te
apără de cancerul pancreatic şi de cel ovarian, susţine Dr. Oz.
Cercetările au evidenţiat importanţa consumul de tomate care protejează
femeile de cancerul ovarian. Un studiu realizat pe un eşantion de 13.000
de femei arată că un consum de o jumătate de cană cu roşii de 5-6 ori
pe săptămână reduce cu 60% riscul de cancer ovarian.
Un alt
studiu realizat de o echipă de experţi din Canada a arătat că licopenul
din roşii ne protejează şi de cancerul la pancreas. Aşadar, încearcă să
incluzi în alimentaţia ta măcar o porţie zilnică de legume/fructe de
culoare roşie, cum ar fi rodiile, ceapa roşie, ardeii, tomatele, fructe
de pădure roşii, cireşe, zmeură.
Fructele şi legumele de culoare portocalie
Te
protejează de cancerul la stomac şi de cel ovarian, susţine Dr. Oz.
Betacarotenul din morcovi, dovleac, cartofii, caise, portocale şi mango
au un efect anticancerigen, ajutând la distrugerea celulelor bolnave de
la nivelul stomacului.
Betacarotenul din morcovi are o acţiune
asemănătoare vitaminei C, distrugând radicalii liberi şi prevenind
îmbolnăvirea celulelor. De asemenea, carofii dulci şi morcovii au pe
lângă betacaroten din plin şi acid cafeic, care are rolul de a preveni
angiogeneza, adică procesul de formare a noilor vase de sânge care
aprovizionează tumorile canceroase. Tot acidul cafeic încetineşte
dezvoltarea cancerului mamar. Dr. Oz recomandă să consumi măcar de două
ori pe sătpămână fructe/legume de culoare portocalie.
Fructele şi legumele de culoare galbenă
Te
apără de cancerul la stomac şi esofag, susţine Dr. Oz. Lămâile,
grepfrutul, pepenele galben, nectarinele, piersicile sunt bogate în
vitamina C, un antioxidant puternic care oferă protecţie împotriva
multor tipuri de cancer. Aceste legume şi fructe de culoare galbenă au
flavonoizi care inhibă creşterea tumorilor şi ajută în procesul de
detoxifiere. Dr. Oz îţi recomandă să consumi săptămânal cel puţin o
porţie din aceste alimente.
Fructele şi legumele de culoare verde
Te
apără de cancerul ovarian, pulmonar şi mamar, spune Dr. Oz. Andivele,
salata verde, broccoli, varza, spanacul, pătrunjelul sunt asociate cu un
risc scăzut de cancer la stomac, ovare, săni, colon şi plămâni. Aceste
legume sunt bogate în glucosinolaţi, un compus care protejează
organismul de cancer. De asemenea, au şi un conţinut bogat în vitamina K
care previne apariţia diabetului, reducând astfel riscul de cancer
pancreatic. Dr. Oz recomandă câte două porţii din aceste legume în
fiecare zi.
Fructele şi legumele de culoare neutră
Protejează
organismul de cancerul la stomac, ovare şi colon, spune Dr. Oz.
Usturoiul, ceapa, arpagicul conţin alicină, o substanţă care are un
puternic efect anticancerigen. Un mic truc de care trebuie să ţii cont:
mărunţeşte ceapa sau usturoiul şi lasă-le 10 minute să stea înainte de a
le folosi pentru gătit, deoarece atunci se combină substanţele
anticancerigene şi oferă protecţie stomacului.
Polifenolii care
se regăsesc în ceapă au efecte anticancerigene şi apără corpul de
celulele canceroase care se dezvoltă în colon. De asemenea, cercetările
arată că femeile care obişnuiesc să consume frecvent aceste
legume/fructe de culoare neutră au un risc scăzut de a face cancer
ovarian. Nu uita nici de ciuperci care sunt bogate în vitamina D şi
oferă protecţie împotriva cancerului ovarian. Dr. Oz recomandă să
incluzi aceste alimente în dietă, măcar câte o porţie în fiecare zi.
Reguli care te apără de cancer
Dr.
Oz recomandă fructele şi legumele în culori vii, însă nu şi diverse
alimente din comerţ care sunt dăunătoare pentru organism şi pot să
declanşeze diverse probleme şi boli grave atunci când sunt consumate pe
termen lung. Iată care sunt alimentele de evitat pentru că s-a
demonstrat că măresc riscul de cancer:
1. Lactatele consumate în
exces. Dr. Oz recomandă o limită de 10 grame de lactoză pe zi. Acest
lucru înseamnă echivalentul a o cană cu lapte sau cu îngheţată pe zi.
2. Elimină sucurile carbogazoase. Dr. Oz nu-ţi recomandă să bei mai mult de o doză de suc pe săptămână.
3. Limitează consumul de mezeluri şi fast-food, deoarece conţin substanţe cancerigene.
4. Redu consumul de sare şi evită alimentele foarte sărate, în special sosul de soia, conservele şi alte produse procesate
15 November, 2012
Dr. Oz ne recomanda fructele şi legumele în culori
Thursday, November 15, 2012
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pages
Powered by Blogger.
0 comentarii:
Post a Comment