18 November, 2012

6 factori care-ţi îmbolnăvesc inima

50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile de inimă, arată un studiu. De ce să nu cunoşti principalii factori de risc ca să îţi protejezi inima de boli.

Pe lângâ factorii pe care nu-i putem modifica şi care pot să aibă o influenţă nefastă asupra inimii - vârsta, sexul, istoric familial de boli de inimă - există alţi şase factori pe care îi poţi controla. Nu-i ignora şi ai măcar puţină grijă de sănătatea inimii tale!

1. Fumatul

Dacă fumezi trebuie să ştii că eşti mult mai expusă riscului de ateroscleroză, adică depunerea grăsimilor pe pereţii arterelor care în timp determină îngustarea lor.

2. Obezitatea

Acele kilograme pe care le-ai acumulat în plus îţi pot creşte tensiunea arterială, colesterolul rău şi pot favoriza apariţia diabetului zaharat de tip 2.

3. Sedentarismul

Dacă nu faci măcar 30 de minute de mişcare fizică în fiecare zi îţi dublezi riscul de a face o boală de inimă. Nu ignora importanţa sportului şi alege activităţile fizice care-ţi fac plăcere.

4. Colesterolul şi trigliceridele mărite

Dacă depistezi la timp colesterolul şi trigliceridele mărite, urmezi un tratament şi regim alimentar poţi să previi apariţa unei boli de inimă. Reţine! Cu cât este mai mare colesterolul rău (LDL) , cu atât mai mare este şi riscul ca tu să faci o boală de inimă. De asemenea, cu cât este mai mic colesterolul bun (HDL), cu atât este mai crescut riscul de boală cardiacă.

Valorile normale ale colesterolului:
  • colesterolul total = sub 200 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • colesterolul rău LDL = sub 100 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • colesterolul bun HDL = peste 60 miligrame la decilitru (mg/dl)
  • trigliceridele = sub 150 miligrame la decilitru (mg/dl)

5. Hipertensiunea arterială

Se poate trata foarte simplu, cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat şi administrarea tratamentului recomandat de un medic. Valoarea normală a tensiunii arteriale este de 130/85 milimetri de coloană de mercur (mm/Hg).

6. Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecvent întâlnită formă de diabet, statisticile arătând că aproximativ 85% din pacienţii diabetici suferă de diabet tip 2. Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Prof. dr. Radu Lichiardopol spune că valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului (EASD) se încadrează între 73 - 110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate.

România se află în primele 4 locuri din lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile de inimă. "Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament", explică dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

0 comentarii:

Post a Comment

Pages

Powered by Blogger.