Cartofii prăjiţi se află în topul alimentelor de evitat pentru
un regim de slăbit, dar continuă să fie o atracţie puternică, mai ales
în momentele de slăbiciune, când excesele alimentare au rol de consolare
sau de eliminare a stresului. Iată 6 secrete despre cartofii prăjiţi,
care te-ar putea convinge să cedezi mai rar în faţa tentaţiei
delicioase.
1. Cartofii prăjiţi sunt originari din Belgia
Consumaţi
timp de mii de ani doar de incaşi, cartofii au sosit în Europa abia la
sfârşitul secolului al XVI-lea, iar intrarea lor în bucătăria europeană
nu a fost deloc rapidă. În prezent, în Belgia se consumă cea mai mare
cantitate de cartofi prăjiţi pe cap de locuitor dintre toate ţările
europene, iar Olanda este pe locul 2.
Atracţia belgienilor către
cartofii prăjiţi datează de acum peste 300 de ani, când ţăranii au
început să prăjească cartofi sculptaţi în formă de peşte pe timpul
iernii, când râurile erau îngheţate şi pescuitul imposibil.
2. Până la jumătate din valoarea nutriţională a cartofilor prăjiţi este asigurată de grăsime
În
cazul cartofilor prăjiţi cumpăraţi la fast food, aproape jumătate din
valoarea nutriţională completă provine din grăsimile absorbite în timpul
prăjirii. Pentru cartofii prăjiţi de la McDonald's, grăsimea absorbită
de cartofii prăjiţi asigură până la 45% din totalul valorii
nutriţionale.
3. Cartofii prăjiţi pot avea un impact grav asupra nivelului colesterolului
Atunci
când sunt prăjiţi în uleiuri vegetale parţial hidrogenate, cartofii
absorb grăsimile trans ce dereglează echilibrul colesterolului din corp.
Grăsimile trans cresc nivelul LDL, colesterolul "rău" şi îl scad pe cel
al HDL, colesterolul "bun". În plus, atunci când uleiul nu este
schimbat la timp, cartofii prăjiţi pot conţine şi compuşi cancerigeni.
4. Cartofii prăjiţi nu sunt întotdeauna potriviţi pentru vegetarieni
Vânduţi
de cele mai multe restaurante fast food ca aliment vegetarian, cartofii
prăjiţi pot conţine şi grăsimi sau arome de origine animală sau pot fi
prăjiţi în uleiul folosit şi pentru carne.
McDonald's a plătit 10
milioane de dolari în 2002 unor grupări de hinduşi revoltaţi, care
descoperiseră că în procesul de producţie cartofii sunt trataţi cu
extract de vită.
5. În exces, cartofii prăjiţi ar putea favoriza apariţia cancerului
Cele
mai multe studii de specialitate nu au găsit o legătură concludentă
între consumul de cartofi prăjiţi şi cancer, dar un studiu realizat la
Universitatea din Maastricht dă motive de îngrijorare. Realizat în
Olanda pe 120.000 subiecţi cu vârsta între 55 şi 70 ani, studiul arată o
legătură între acrilamida conţinută de cartofii prăjiţi şi cancerul la
rinichi. Acrilamida este o substanţă puternic oxidantă, mutagenă şi
neurotoxică.
O cercetare de acelaşi tip realizată la Harvard nu a
descoperit vreo legătură, dar rezultatele studiului din Olanda par mai
relevante în condiţiile în care cartofii prăjiţi sunt consumaţi în exces
în această ţară.
6. În cât timp consumi caloriile dintr-o porţie medie de cartofi prăjiţi?
Dacă
pofteşti la cartofi prăjiţi, dar nu vrei să suporţi efecte asupra
siluetei, vei avea de transpirat destul de mult după o porţie medie de
cartofi prăjiţi de la McDonald's.
Pentru a arde complet
caloriile, vei avea nevoie fie de 58 minute de mers pe bicicletă, fie 55
minute de tenis, fie de 47 minute de aerobic în ritm alert.
17 November, 2012
Sănătatea ta: 6 secrete despre cartofii prăjiţi. Descoperă cât rău îţi fac!
Saturday, November 17, 2012
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pages
Powered by Blogger.
0 comentarii:
Post a Comment