16 November, 2012

7 simptome care indica prezenta cancerului ovarian

Cancerul ovarian nu este silentions, este zgomotos", a declarat dr. William Hamilton, coordonatorul studiului. "Problema este ca noi nu stim sa descifram zgomotul. Cancerul ovarian reprezinta 4% dintre toate tipurile de cancer la femei, dar are cel mai rau prognostic"

Studiul si rezultale sale

Cercetarea cuprins 212 de femei cu varste de 40 si peste 40 de ani care fusesera diagnosticate cu cancer ovarian. Acestea au fost comparate cu 1.060 de femei sanatoase. Medicii au analizat dosarele medicale ale pacientelor cu un an inainte sa se imbolnaveasca si au facut acelasi lucru si cu femeile sanatoase. Ei au fost atenti la simptomele pe care le-au avut participantele la studiu si in ce perioade.

Astfel, in urma cercetarii, au fost gasite sapte simptome asociate cancerului ovarian:


  • distensie abdominala;
  • urinari frecvente;
  • dureri abdominale;
  • sangerari post-menopauzale;
  • pierderea poftei de mancare;
  • sangerari anale;
  • balonare.

Cercetatorii au calculat ceea ce ei denumesc "valoarea predictiva pozitiva" pentru fiecare simptom, adica posibilitatea ca o femeie care prezinta un anumit simptom sa aiba cancer ovarian. Simptomele au avut valori pozitive de predictie scazute - mai putin de 1% - cu exceptia distensiei abdominale, care a avut o valoare de 2,5%. "Aceasta valoare inseamna ca o femeie din 40 care prezinta acest simptom are cancer ovarian", a spus coordonatorul studiului.

Cercetand cu atentie, specialistii au descoperit ca trei dintre simptomele cancerului ovarian - dureri abdominale, distensie abdominala si urinari frecvente - fusesera raportate cu sase luni inainte de diagnostic si s-au asociat in mod semnificativ cu boala.


Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian reprezinta a patra cauza de mortalitate prin cancer la femei, facand anual, la nivel mondial, aproximativ 125.000 de victime. Cea mai mare incidenta a bolii este in SUA si Europa de Nord, iar cea mai mica in Africa si Asia. Riscul de aparitie creste odata cu varsta, patru din cinci cazuri sunt diagnosticate la femeile care au peste 50 de ani. Boala este diagnostica de regula in stadii avansate, de aceea rata de supravietuire este foarte scazuta, de doar 30%.

Cauza care duce la aparitia cancerului ovarian ramane necunoscuta. Exista totusi o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta boala, precum: varsta, factori genetici, hormonali, obezitatea, infertilitatea, endometrioza, terapiile de substitutie hormonala etc.
  
In ceea ce priveste tratamentul, exista doua optiuni principale utilizate pentru cancerul ovarian: metoda chirurgicala si chimioterapia. Radioterapia este, de asemenea, utilizata ocazional pentru anumite cazuri sau atunci cand nu exista nici un raspuns la alte tratamente. Odata ce diagnosticul a fost pus, urmatorul pas este stabilirea tratamentului cel mai potrivit pentru pacienta.


Simptomele persista? Mergi la doctor!

"Femeile folosesc adesea termenul 'balonare' pentru 'distensia abdominala'. In realitate, expertii considera ca distensia este marirea progresiva a abdomenului, in timp ce balonarea este o crestere intermitenta urmata de o descrestere", spune dr. Hamilton. In prezent, distensia abdominala nu este trecuta pe lista simptomelor pentru cancerul ovarian si de aceea, ea nu a reprezentat un motiv care sa trimita femeile urgent la un control de specialitate. Potrivit American Cancer Society, balonarea este unul dintre simptomele care persista la femeile care au cancer ovarian. Daca atunci cand merge la doctor, pacienta spune ca are aceasta problema, atunci specialistul o examineaza si cel mai probabil ii recomanda un test de sange sau o ecografie transvaginala - una dintre cele mai sigure metode care depisteaza cancerul ovarian.

Potrivit acestui nou studiu, cancerul ovarian nu este deloc "silentios", cum era perceput pana in prezent. "Cred ca acest lucru intareste ceea ce si alte studii au aratat si anume ca exista mai multe simptome ale cancerului ovarian si ca atat pacientele cat si medicii ar trebui sa stie de ele pentru a putea depista boala in stadii incipiente", a declarat dr. Andrew Li, ginecolog in cadrul Cedars Sinai Medical Center, Los Angeles.

Este foarte important sa nu ignori aceste simptome sau altele care iti dau de gandit si care persista si sa mergi la doctor pentru un control de rutina. Poate fi o alarma falsa, dar este mult mai bine sa previi si nu sa tratezi boala, recomanda specialistii. In cazul in care cancerul este depistat in stadii avansate, rata de supravietuire este foarte scazuta. Aceasta creste insa, ajungand chiar la 70%, daca boala a fost diagnosticata in faza de inceput.

0 comentarii:

Post a Comment

Pages

Powered by Blogger.