07 March, 2013

SIDA poate fi invinsa cu tratament neintrerupt


33,4 milioane de persoane infectate HIV traiesc mai mult datorita efectelor benefice ale terapiei antiretrovirale. Numarul deceselor SIDA a scazut cu peste 10% in ultimii cinci ani, odata cu accesul mai multor persoane la tratament.


UNAIDS si OMS estimeaza ca un numar de 2,9 milioane de vieti au fost salvate incepand cu anul 1996, cand accesul la tratament a fost efectiv permis.

Potrivit datelor actualizate in raportul Epidemiei HIV in anul 2009, numarul cazurilor noi de imbolnaviri a scazut cu 17% in ultimii opt ani. Dupa semnarea Declaratiei Natiunilor Unite de Angajament in Lupta impotriva HIV/SIDA in anul 2001, numarul nou de infectii in Africa Sub-Sahariana a scazut cu aproximativ 15%, respectiv 400.000 de infectii mai putin in anul 2008. In Asia de Est cazurile noi HIV au scazut cu aproximativ 25%, iar in Africa de Sud si Sud-Est diminuarea cazurilor a fost de 10% in aceeasi perioada. In Europa de Est, dupa o crestere dramatica a cazurilor noi de imbolnaviri HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile, epidemia a cunoscut o scadere similara. Cu toate acestea, in unele tari exista in continuare pericolul unei noi cresteri a ratei de infectie HIV.


Programele de prevenire sunt eficiente

Raportul lansat pe 24 Noiembrie 2009 de UNAIDS si OMS subliniaza ca dincolo de evolutia epidemiei, programele de prevenire au un rol important: "vestea buna este ca avem dovezi ca aceste rate de imbolnavire in scadere se datoreaza in parte programelor de prevenire HIV", a declarat Michel Sidibe, Director General UNAIDS. "Cu toate acestea ultimele descoperiri demonstreaza ca programele de prevenire nu lovesc tot timpul la tinta, dar daca reusim sa obtinem resursele necesare astfel incat acestea sa aiba impactul dorit in zonele vulnerabile, atunci se va realiza un progres mai rapid si mult mai multe vieti vor fi salvate", a continuat expertul.

Un numar estimat de:
  • 33.4 milioane de persoane infectate HIV traiesc in toata lumea;
  • 2.7 milioane de persoane s-au infectat HIV in 2008;
  • 2 milioane de persoane au decedat din cauza SIDA in 2008.

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, "zilnic se infecteaza cu HIV aproximativ 7.000 de persoane. Dintre acestea, peste 95% provin din statele sarace si din cele in curs de dezvoltare, iar 1.100 sunt copii cu varsta sub 15 ani". In ceea ce priveste tara noastra, specialistul precizeaza ca in perioada 1985 - 2009 s-au inregistrat 16.077 cazuri de imbolnaviri si in prezent sunt in viata 9.980 dintre acestia. Anul acesta, in perioada 01.01 - 01.12.2009 s-au inregistrat 342 cazuri noi. Peste 64% din pacienti sunt nedetectabili, iar sansa de a transmite infectia este sub 1%. Situatia din tara noastra este mai buna comparativ cu alte tari din Europa. Cu o rata de prevalenta de 1,6% la adulti in 2007, Ucraina prezinta cea mai inalta rata a prevalentei din Europa de Est.


Tratamentele au impact in prevenirea infectiei la copii
Terapia antiretrovirala a avut un impact major si in prevenirea infectiei la copii, odata cu un acces mai larg al mamelor seropozitive la tratament, fapt ce impiedica transmiterea virusului de la acestea la copiii lor. In jur de 200.000 de noi infectii in randul celor mici au fost evitate in anul 2001. 

In Romania, anul acesta, din aproximativ 200.000 de nasteri, s-au inregistrat 13 cazuri cu transmitere maternofetala.

0 comentarii:

Post a Comment

Pages

Powered by Blogger.