Ce mâncăm influențează ce gândim și viceversa. Asta
au descoperit cercetătorii neurologi în urma studiilor efectuate pe mai
multe grupuri de cetățeni dispuși să se lase investigați înainte sau
după îngurgitarea micului dejun.
Obezitate, diabet, sau pofte nestăvilite pentru
mese cu multe calorii, toate stau ascunse în creierul nostru, deși nu
suntem conștienți de asta. Rezultatele cercetării au fost publicate
recent, la „Neuroscience 2012”, întâlnirea anuală de Societății de
Neurologie care a avut loc la New Orleans în decembrie 2012.
Cine dorește poate să citească pe larg rezultatele științifice, aici. Pe scurt noutățile sunt următoarele:
* Obezitatea pare că afectează funcțiile
cognitive și cere mai mult efort în luarea deciziilor – adică cu cât
ești mai gras cu atâta creierul gândește mai lent;
* La oamenii care sar peste micul dejun partea din
creier responsabilă cu căutarea plăcerii se activează mai rapid în fața
imaginilor ce reprezintă alimente cu multe calorii. Iar asta pare să
conducă ulterior la consumarea la prânz a mai multor alimente decât era
normal. Așadar, dacă săriți peste micul dejun în speranța iluzorie că
veți slăbi în felul ăsta, e foarte posibil să mâncați mai mult la prânz,
fiind mai sensibili (vizual) la imaginea unui hamburger suculent în
oraș, decât dacă v-ați fi servit cuminți omleta acasă. Deci n-ați
câștigat nimic. Cercetătorii recomandă totuși ca prima masă din zi
trebuie să fie una consistentă.
* Studii făcute pe șobolani arată că pofta de
mâncare exagerată poate fi strunită cu același gen de medicație folosită
în tratarea altor dependențe, gen alcool sau droguri – deci dacă ați
scăpat deja de astea două știți cum se face și în cazul mâncatului în
exces ;
* O dietă bogată în zahăr poate afecta receptorii
de insulină din creier și poate afecta astfel relaționările spațiale ale
corpului, dar și memoria. Vestea bună e că astfel de neajunsuri pot fi
compensate cu ajutorul suplimentelor cu omega-3 – adică după fiecare
baclava înghițită cu vinovăție băgați rapid și o pastilă cu omega 3 ca
să contracarați zahărul, și să vă creșteți șansele să vă amintiți mai
târziu câte baclavale ați mâncat;
Studiile neurologice arată, așadar, că deși în
accepțiunea generală creierul este adesea corelat cu orice altceva decât
cu alimentația, el este mai des decât ne imaginăm o „victimă” a
tulburărilor alimentare, după cum spune Paul Kenny, doctor la Institutul
de Cercetări Scripps din Florida, un expert în dependențe și obezitate.
„Multe dintre aceste constatări au potențialul de a duce la noi
intervenții care pot ajuta la modificarea obiceiurilor la persoanele
obeze, ajutându-i pe cei care se luptă zilnic cu deciziile dietetice să
recapete controlul asupra a ceea ce mănâncă.”, a mai spus doctorul
amintit.
După ce au descoperit aceste legături nebănuite
între pofta de mâncare și creier, cercetătorilor le rămâne acum să
găsească și moduri propice de a trata aceste probleme, nu?
0 comentarii:
Post a Comment