06 December, 2012

5 combinaţii periculoase între alimente şi medicamente

Există anumite tratamente medicamentoase care reacţionează ciudat sau îşi pierd eficienţa când intră în contact cu unele alimente. Descoperă care sunt alimentele şi medicamentele pe care nu trebuie să le combini!

Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului, avertizează Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

"Medicamentele nu sunt bomboane, după cum afirmă şi campania iniţiată de ARPIM. Medicamentele au un rol terapeutic şi pentru a fi cât mai eficiente şi a avea cât mai puţine efecte adverse este important ca ele să fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinaţii periculoase între diferite categorii de medicamente, dar şi între medicamente şi alimente, caz în care consecinţele pot fi mult mai grave pentru cei mici decât pentru adulţi", a adăugat specialistul.


Atenţie la momentul administrării medicamentelor!

De asemenea, un lucru esenţial în administrarea medicamentelor constă în respectarea indicaţiilor legate de momentul în care trebuie luate. Nu degeaba se specifică pe prospect cel mai bun moment al administrării unui medicament, fie că acesta este în timpul, înaintea sau după luarea mesei. Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administreză în timpul mesei pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac. Pe de altă parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel, alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge, explică dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenţă Sf. Maria Iaşi.

O alta precauţie este cea legată de modul de administrare a medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită. Acesta trebuie administrat pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar medicamentul nu-şi face efectul.

Legat de efectul medicamentului şi influenţarea acestuia de către anumite substanţe din alimentele pe care le consumi, iată care sunt combinaţiile pe care trebuie neapărat să le eviţi, după cum ne avertizează dr. Evelina Moraru:

1. Nu lua antibioticele cu lapte sau iaurt!
Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Dacă iei antibiotice nu consuma lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici o jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze.

2. Evită grepfrutul dacă iei antibiotice, medicamente pentru colesterol, antitusive şi anticonvulsivante
Dr. Evelina Moraru avertiează că sucul de grapefruit încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. De assmenea, potrivit ultimelor cercetări, grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente, scăzându-le eficienţă. Aşadar dacă urmezi un tratament medicamentos, încearcă să eviţi sau să consumi doar ocazional acest fruct.


3. Evită legumele bogate în fibre după ce ai luat antibiotice
Acestea distrug flora intestinală şi periclitează buna funcţionare a sistemului digestiv. Astfel, că legumele bogate în fibre, precum mazărea, broccoli, varza vor înrăutăţi starea persoanei care ia antibiotice.


4. Evită fructele acide dacă iei medicamente pentru hiperaciditate

Dacă suferi de hiperaciditate gastrică şi urmezi un tratament medicamentos trebuie să eviţi fructele acide (citrice, cireşe), sucuruile carbogazoase sau alte alimente acide. Aciditatea acestora va reduce efectele medicamentelor.


5. Ceaiul de sunătoare interacţionează cu anumite medicamente
Nu consuma ceai de sunătoare dacă iei medicamente tonicardiace, antiastmatice, antiulceroase, imunodepresive, contraceptive orale, medicamente anti-SIDA pentru că acesta scade efectul medicamentelor.

0 comentarii:

Post a Comment

Pages

Powered by Blogger.